Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Let op: watervogels broedseizoen - 3 tips aan de waterkant

Let op: watervogels broedseizoen - 3 tips aan de waterkant

Nu we middenin het broedseizoen van veel watervogels zitten is het extra belangrijk om hier als sportvisser rekening mee te houden. Zorg daarom dat je – indachtig de Gedragscode Sportvissen – geen nesten verstoort en je stek schoon achterlaat. Zo houden we de waterkant schoon en raken watervogels niet verstrikt in achtergebleven (sportvis)afval.

Vissen is natuurbeleving. Op of langs het water maak je onderdeel uit van de natuur, zowel boven als onder water. Zeker tijdens het broedseizoen is het belangrijk dat sportvissers extra alert zijn op al het nieuwe leven dat rondzwemt en -fladdert. In deze tijd komt het vaker dan in andere periodes voor dat sportvissers en watervogels (die naar nestmateriaal en voedsel zoeken) dichter in elkaars nabijheid verkeren.

Alle wilde vogels die in Nederland voorkomen zijn beschermd tijdens het broedseizoen, dus laten we met zijn allen goed zorgen voor de natuur. Hieronder staan een paar eenvoudige tips om het voor watervogels, hun nageslacht én sportvissers aangenaam te houden in de natuur. Zo kan veel dierenleed worden voorkomen.

1. Vis veilig en verantwoord

Blijf weg bij obstakels en gebruik topgewichtjes om de lijn onder water te houden. Dit verkleint de kans dat er watervogels – zwanen, ganzen, eenden, waterhoentjes, meerkoeten – in je lijnen zwemmen of vliegen aanzienlijk. Vis ook zoveel mogelijk weerhaakloos en loodvrij, want dat kan in deze periode schade aan watervogels voorkomen.

2. Ruim rommel aan de waterkant op

Als natuurliefhebbers weten we hoe belangrijk het is om onze omgeving schoon te houden – we vissen zelf immer ook graag op een schone stek. Volg het Vang5-principe en ruim vijf minuten zwerfafval op óf verzamel minimaal vijf stuks zwerfafval tijdens je visdag. Met in totaal 1,7 miljoen sportvissers hebben we zo een grote impact.
Check www.Vang5.nl voor meer informatie.

3. Let op met haken en lijnen

Watervogels kunnen verstrikt raken in achtergebleven vismateriaal. Vooral haken en lijnen zijn gevaarlijk voor (water)vogels. Laat die dus nooit slingeren, maar ruim ze netjes op. Daarvoor is de monomaster een handig hulpmiddel. Hierin bewaar je stukken vislijn – korte, afgeknipte stukjes of meerdere meters – zodat je die later in de vuilnisbak kunt gooien. De monomaster is verkrijgbaar in de webwinkel van Sportvisserij Nederland.

Sportvissers zijn ten slotte de oren en ogen aan de waterkant. Als je tijdens het sportvissen een dier in nood tegenkomt, neem dan direct contact op met de plaatselijke dierenambulance. Betreft dit een zwaan? Bel dan met Edwin Vosselman van de Zwanengroep Zuid-Holland (06-83797378). Hij komt dan in actie om de vogel in kwestie te helpen.
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.