Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Dit heb je nodig


Op deze pagina zie je welke materialen je nodig hebt om op een goede manier te kunnen vliegvissen.

Check hieronder welk materiaal je nodig hebt bij het vliegvissen:
1. VISpas


Om in Nederland te vissen heb je meestal een VISpas nodig. Dit is tevens het bewijs van lidmaatschap van je hengelsportvereniging.


 

2. Vliegvishengel

Bij het vliegvissen gebruik je een speciale vliegenhengel. De gewichtsklasse van de hengel wordt aangeduid in AFTMA. Meestal is een lichte vliegenhengel van AFTMA 4 voldoende, voor snoek heb je een zwaardere AFTMA 8 nodig.


3. Vliegenreel

Om je vliegenlijn op te spoelen. Als je verschillende vliegenlijnen hebt, is het handig om extra losse spoelen bij je reel te kopen.

 

4. Vliegenlijn en backing

Vliegenlijnen heb je in verschillende gewichtsklassen en pas je aan op de vliegenhengel. Er zijn drijvende en zinkende lijnen, beginnende vliegvissers gebruiken een drijvende lijn. De backing spoel je onder je vliegenlijn als volglijn op de reel.

 

5. Leader

De leader is een taps toelopend stuk nylon. Het dikke eind komt aan de vliegenlijn en aan de dunne punt knoop je de vlieg. Voor witvis gebruik je een puntdikte van 14/00, voor snoek 25/00 of meer + een stalen onderlijntje.

 

6. Leaderloop

Om de leader gemakkelijk aan de vliegenlijn te bevestigen kun je een leaderloop gebruiken. Verderop in de folder leggen we uit hoe je dat doet.

 

7. Extra nylon

Wanneer je de vlieg vaak vervangt wordt de punt van de leader steeds korter. Met nylon kun je een nieuwe punt aan je leader knopen wanneer deze te kort is geworden.

 

8. Vliegen

Droge vliegen bootsen insecten na die op het wateroppervlak drijven. Insectenlarven onder water boots je na met natte vliegen of nimfen en als imitatie van visjes gebruik je streamers. Vliegen kun je zelf maken of kopen in de hengelsportwinkel.9. Vliegendoos

Een vliegendoos met vakjes is handig om droge vliegen te bewaren. Dozen met foam in de deksels zijn voor nimfen, natte vliegen en streamers.

 

10. Arterietang

Met een arterietang kun je eenvoudig de vis onthaken. Er zijn kleine tangetjes voor de witvis en grote tangen voor snoek.
 


11. Lijnvet en vliegenolie

Gebruik lijnvet om je leader en je vliegenlijn goed te laten drijven wanneer je met de droge vlieg vist. Met vliegenolie laat je de droge vlieg beter drijven.

 

12. Beetverklikker

Beetverklikkertjes helpen je om de aanbeet beter te kunnen zien wanneer je met nimfen vist. Het zijn een soort dobbertjes die je op de leader plakt of klemt.

 

13. Zonnebril

Met een polariserende zonnebril kun je goed in het water kijken en zijn je ogen beschermd tegen rondvliegende kunstvliegen.
 

14. Nagelknipper

Voor het doorknippen of kort afknippen van de lijn.15. Vliegvisvest

Een vliegvisvest heeft veel afsluitbare zakken om alle kleine spulletjes in op te bergen.

 

-> Check voor meer informatie over materialen de website van de VNV.

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.