Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Vissen en vangen


Oud VIS TV-presentator Ed Stoop vist graag met de pen op karper, omdat het zo’n actieve en spannende manier van vissen is. Hij laat zien dat je dicht bij huis op een eenvoudige manier succesvol kunt zijn.

Check onderstaande video waarin Ed Stoop zijn aanpak uitlegt voor het penvissen op karper:

 

Dit is alles wat je nodig hebt: een hengel, schepnet, onthaakmat en een tasje met aas en klein materiaal. Op deze manier ben je heel mobiel en kun je snel verkassen als je een tijdje geen beet krijgt.


Aan de waterkant kijk je eerst of je ergens een teken van leven ziet, zoals een zwemmende karper, bellen of modderwolken. Zie je dat niet, kies dan de meest aantrekkelijke visplek. Ed kiest een plek aan de rand van een rietkraag.Heb je voldoende tijd, maak dan enkele voerplekjes. Een paar handen voer per plek is voldoende. Vervolgens ga je op de eerste plek vissen. Krijg je geen beet, dan verkas je naar de volgende plek.Mais uit blik is de eerste keuze van Ed. Het is niet duur en karpers zijn er gek op. Prik twee tot drie korrels op je haak of zet met een aasnaald enkele korrels op je hair. Voer na het inwerpen een handje mais bij je pen.Zorg dat de slip van je molen goed is afgesteld, zodat je lijn niet breekt als de karper er met kracht vandoor schiet. De slip moet lijn afgeven als je met enige kracht aan de lijn trekt.Ed prikt drie korrels mais op de haak en laat zijn pen voor de rietkraag zakken. Het afstellen van de pen op de juiste waterdiepte doe je door het stuitje op de lijn hoger of lager te schuiven.
Door laag te zitten en rustig te bewegen, verjaag je de vissen niet. Blijf na het inwerpen goed opletten. Bellen of kleine bewegingen van je pen verraden de aanwezigheid van een actieve vis. Met een pet en polaroidbril zie je alles veel beter.Bellen naast de pen! Even later een paar kleine tikjes, waarna de pen schuin onder gaat. Dat is het moment om aan te slaan.
De karper is gehaakt! In open water kun je de vis laten uitrazen. Zijn er waterplanten of obstakels? Rem dan met je vinger de molenspoel af zodra de vis die kant op zwemt.Trek de moegestreden vis rustig boven het grote net. Na het landen leg je hem op de (natte) onthaakmat en verwijder je de haak. Even poseren en dan voorzichtig terugzetten. Karpers kunnen erg oud worden, dus je kunt een vis jaren later weer eens vangen. Misschien is hij dan wel doorgegroeid tot een heuse dertig- of veertigponder!
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.