Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Knopen en montages


Een goede knoop is het halve werk. Op deze pagina leer je hoe je met de no-knot-knot een haak met hair aan de onderlijn bevestigt. Aan de andere kant van de onderlijn knoop je de wartel. Zo maak je in een handomdraai een degelijke karperonderlijn.

De basis van een karperonderlijn (ook wel rig genoemd) is simpel: aan het uiteinde knoop je de haak met een hair (een uitstekend stukje onderlijn waaraan je het aas bevestigt) en aan de andere kant knoop je de wartel vast. Je begint altijd met het vastzetten van de haak middels de no-knot-knot.

Video: zelfhaaksysteem - knopen en montages
De knotless knot (knooploze knoop)

 1. Maak om te beginnen een lusje met een lengte van 1 cm aan het uiteinde van 40 cm gevlochten 15-ponds onderlijn.
 2. Haal de onderlijn door het haakoog zodat de lus aan de ‘buitenkant’ van de haak uit het oog steekt.
 3. Laat de lus zo’n 3 cm onder de haakbocht uitsteken en sla de lijn zes keer om de haaksteel. Het uitstekende stukje lijn en lusje noem je de hair.
 4. Schuif de wikkelingen mooi strak tegen elkaar aan en steek het uiteinde van de onderlijn nu in tegengestelde richting door het haakoog.
 5. Bevochtig de wikkelingen met wat speeksel en trek het geheel voorzichtig aan.
De halve bloedknoop

 • Steek het uiteinde van de lijn door het oog van de wartel en laat het circa 10 centimeter uitsteken.
 • Wikkel het uiteinde van de lijn vijf keer om de hoofdlijn.
 • Haal het uiteinde van de lijn door de lus boven de wartel.
 • Bevochtig de knoop en trek hem aan. Knip het uiteinde af. • Het zelfhaaksysteem

  De basis van deze methode is dat je een wat zwaarder werpgewicht gebruikt, met daaraan vast de onderlijn met haak. Het aas zit niet aan de haak maar wordt aan een ‘hair’ aangeboden. Bij het oppakken van het aas zal de karper zichzelf prikken en er vandoor schieten. Het resultaat: een harde aanbeet en een kromme hengel!

  Je kunt een zelfhaaksysteem vrij eenvoudig zelf maken. Een veel gebruikte manier is om de hoofdlijn eerst door een circa 40 cm lang stuk anti tangle tube te schuiven, waarna je een taps rubbertje en een zogenaamde safety clip op de lijn schuift. In deze clip bevestig je het werpgewicht.


  Steeds meer vissers gebruiken in plaats van een stuk anti tangle tube een voorslag van stevig en zinkend gevlochten materiaal. Zo'n voorslag kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Je knoopt de hoofdlijn aan de ene kant van de voorslag en aan de andere kant komt de clip waaraan je het werpgewicht en de onderlijn bevestigd. Dit systeem en enkele varianten hierop worden hieronder getoond. 

  Let op: maak je systeem altijd zo visveilig mogelijk. Mocht je ooit een vis verspelen door lijnbreuk, dan moet de vis op zijn minst het werpgewicht maar bij voorkeur ook de voorslag en het stuk afgebroken hoofdlijn kwijtraken.

  Standaard systeem met safetyclip

  Met dit systeem kan de karper na lijnbreuk het werpgewicht kwijtraken, zeker wanneer het werpgewicht ergens achter blijft haken.
  De onderlijn, eventuele voorslag/tube en de hoofdlijn (tot aan de breuk) raakt de vis niet meteen kwijt.


  Standaard inline systeem

  Met dit systeem kan de wartel van de onderlijn uit het werpgewicht vrijkomen. Daarvoor moet de wartel niet al te stevig in het werpgewicht vastgeklemd zijn. De onderlijn, eventuele voorslag/tube en de hoofdlijn (tot aan de breuk) raakt de vis niet meteen kwijt.  Helicopter systeem / chod rig

  Een zeer visveilig systeem. Op de leader (voorslag) zitten één of twee rubber kralen op een taps aflopend rubbertje geschoven. Daartussen zit de onderlijn, die via een wartel met een groot oog is bevestigd. Bij lijnbreuk glijden de kraal en de wartel met gemak over elke knoop heen en hoeft de vis alleen het onderlijntje kwijt te raken.

  Hit & Run / Freedom Lead Clip systeem

  Bij deze visveilige systemen loopt de leader door een speciale safety clip met een ruime holte. Bij lijnbreuk wordt de leader als een lus door de clip getrokken en zal de karper het werpgewicht, de leader en hoofdlijn kwijt raken. Er zijn twee varianten: voor een inline systeem en voor een werpgewicht met een wartel.  Zo zet je een boilie op de haak

  Steek de boilienaald door de boilie en sla het lusje van de hair om de weerhaak van de naald.  Trek het lusje met de boilienaald door het aas en steek een plastic stoppertje door het lusje.  Knip het stoppertje kort af.  Trek het lusje terug in de boilie zodat de stopper strak tegen de boilie komt te zitten. Het mooiste is als je nu een vingerdikte ruimte tussen de boilie en de haak hebt. De haak blijft dus volledig vrij en kan zo perfect in de karperbek prikken  Klaar is Kraal!
  Divide

  Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.