Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Vissen en vangen


Witvisspecialist en oud VIS TV-presentator Ed Stoop laat zien waar je op moet letten als je gaat feedervissen.Typische feederopstelling


De hengel ligt op een brede hengelsteun bij na evenwijdig aan de oever, iets wijzend richting het aas. Je kunt de aanbeten zo perfect zien en hebt alle ruimte achter je om goed aan te slaan.Koop een zak feedervoer en meng dit in een voeremmer of teiltje met wat maden, verpopte maden (casters) of mais. Iets water toevoegen en goed mengen. In ondiep water mag het voer vrij droog en los blijven, in diep of stromend wat er mag het kleveriger zijn zodat het langer in de korf blijft.Met de voerkorf breng je elke worp weer een verse lading voer en aas op de stek. Bouw de stek op door vier of vijf korven voer (zonder onderlijn) op de stek te werpen. Na het afzinken trek je ze met een flinke ruk leeg. Dan vissen met een gevulde voerkorf en een onderlijn met aas.Kies een vast punt aan de overkant van het water en probeer hier zo nauwkeurig mogelijk op te mikken.

In het voorjaar zijn ondiepe plekken vaak goed, in de koudere maanden kies je de diepere plekken. De diepte peilen doe je door de korf te werpen en te tellen hoe lang het duurt voordat de korf op de bodem is. Hoe langer dat duurt, hoe dieper de stek.

Heb je een goede visafstand gevonden, haak dan de lijn achter de lijnclip. Zo werp je elke keer op exact dezelfde plek. De slip van de molen mag flink strak.

 

Houd je hengeltop goed in de gaten. Zodra deze beweegt zit er vis bij je aas. Slaat de top verder uit, dan is het tijd om de haak te zetten.

 

Als het even kan neem je verschillende aassoorten mee. Ed zweert bij deze vier toppers: grote maden, kleine maden, casters (verpopte maden) en mestpiertjes.Gebruik een open gaaskorf van 20 tot 40 gram voor langzaam stromend en stilstaand water, een gesloten korf van 20 tot 100 gram voor dieper en stromend water en speedkorven om ver en toch nauwkeurig te werpen.


Open gaaskorf

Vooral op zonnige dagen is het turen naar de hengeltop een stuk minder vermoeiend als je een goede zonnebril op hebt. Een polaroidbril is prettig omdat je dan echt geen last meer hebt van de schitteringen van het water.

 

Goed onthaken

Pak de vis met natte hand en vast. Zorg dat de onderlijn gestrekt is en leg deze in het gleufje van de hakensteker.
 
Draai de hakensteker een kwart slag en schuif hem richting de haak. Duw deze voorzichtig uit de bek. 

Zodra het haakje vrij is haal je de hakensteker uit de bek en kun je de vis weer terugzetten. Knip bij een diep geslikte haak altijd de lijn door.


Ed Stoop: “Feedervissen is voor mij ideaal om op een leuke manier veel vis te vangen!”


Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.