Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VIStip: kunstaasvissen tussen de waterplanten

VIStip: kunstaasvissen tussen de waterplanten

Met pluggen worden jaarlijks heel veel roofvissen gevangen. Het vissen ermee is niet echt moeilijk en je kunt ze in vrijwel elk water gebruiken. Voor het vissen in begroeid water zijn oppervlaktepluggen ideaal. Hiermee kom je niet snel vast in de waterplanten en de aanbeet is vaak spectaculair!


Jerkbaits en poppers

Dit kunstaas blijft aan de oppervlakte of duikt hooguit 10 centimeter diep. Ze werken goed in ondiep water met een flinke begroeiing. Je kunt een jerkbait (‘djurkbeet’) gebruiken, die je steeds iets onder water trekt en weer laat boven komen. Wissel lange rukken af met korte rukjes, om roofvissen tot een aanval te verleiden. Ook kun je een popper gebruiken. Poppers hebben een platte of uitgeholde voorkant, waardoor er bij elke ruk een beetje water opspat. Schrik niet als er een roofvis op klapt en sla pas aan als je de vis echt voelt. Vis bij een gemiste aanbeet altijd verder, want vaak duikt de vis er nogmaals op!



Imitatie kikkers

Omdat roofvissen niet alleen vissen maar bijvoorbeeld ook kikkers eten, kun je ook kunstaas in de vorm van een kikker gebruiken. Hiervan zijn meerdere modellen te koop, in verschillende kleuren. Ze zien er grappig uit en vangen ook nog eens goed vis! Het voordeel van de speciale vorm van zo’n kikker-imitatie is dat je er zelfs in dichtbegroeid water mee kunt vissen, zonder vast te komen in de waterplanten.



Zonder pootjes

In plaats van achterpootjes hebben de kikker-imitaties meestal een bos met kleurrijke slierten. Dat ziet er misschien wat vreemd uit, maar heeft als voordeel dat het kunstaas in de lucht minder weerstand heeft. Zo kun je de kikker toch redelijk ver werpen, ondanks het geringe werpgewicht. De haakpunten worden vaak afgeschermd door twee sprietjes van metaaldraad of lusjes van dik nylon. Zo haak je bijna geen planten. Bij een aanbeet buigen de sprietjes plat, waardoor de vis goed wordt gehaakt. Er zijn ook modellen waarbij de haakpunten worden afgeschermd door het zachte rubberen lichaam van de kikker.

Hoofd koel

Als je de kikker rustig binnenvist, dan trekt hij een v-spoor door het wateroppervlakte. Vis je hem met felle rukjes binnen, dan spettert het water de lucht in. Bij een roofvis zal hij dan ook al snel in het vizier komen. De kikker mag regelmatig even stil liggen, want echte kikkers racen ook niet full speed door het water. En juist als je het kunstaas na zo’n rustmoment weer start, volgt vaak de aanbeet. Zorg dus dat je dan op scherp staat en het hoofd koel houdt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want je zult zien dat je bij een aanbeet vaak te snel aanslaat!

Materiaal

Om met jerkbaits en poppers te vissen kun je het beste een wat zwaardere spinhengel gebruiken, met een stijve actie. Op de hengel zet je een niet te kleine spinmolen met een goede slip. Als lijn gebruik je nylon van 30/00 of een gevlochten lijn van 20/00 dikte. Voor het vissen met kikker-imitaties is een lichtere spinhengel geschikt, met daarop een spinmolen en 25/00 nylon of 15/00 gevlochten lijn. Knoop bij het kunstaasvissen altijd een stalen onderlijntje aan je lijn, tegen de scherpe snoektanden. Vergeet je (lange) onthaaktang niet, die heb je echt nodig!

Kunstaas = VISpas

Voor het vissen met kunstaas heb je altijd een VISpas nodig. Ben je jonger dan 14 jaar, dan is de JeugdVISpas de beste keuze. Deze koop je bij de hengelsportzaak of dierenspeciaalzaak. Vanaf 14 jaar heb je de VISpas nodig.

Watertemperatuur

Let op: de snoek is een vissoort die veel last kan hebben van een hoge watertemperatuur (22+). Wees voorzichtig met je vangst, houd de vis niet te lang boven water en zet ze snel en voorzichtig terug. Bij hele hoge temperaturen: snoek niet.
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.