Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VIStip: 5 tips hardervissen aan de kust van expert Ed Stoop

VIStip: 5 tips hardervissen aan de kust van expert Ed Stoop

Ontdek hoe je van mei tot oktober harders kunt vangen aan de Nederlandse kust. Deze zilveren torpedo's met donkere strepen zijn berucht vanwege hun voorkeur voor wier en algen, maar Ed Stoop liet in 2017 in het meinummer van Het VISblad zien dat ze wel degelijk te vangen zijn. Lees verder voor handige tips en technieken om succesvol op harder te vissen.

Ontdek hoe je tijdens de zomermaanden harders kunt vangen aan de Nederlandse kust. Deze zilveren torpedo's met donkere strepen zijn berucht vanwege hun voorkeur voor wier en algen, maar Ed Stoop laat zien dat ze wel degelijk te vangen zijn. Lees verder voor handige tips en technieken om succesvol op harder te vissen.

1. Locatie en timing zijn belangrijk

Van mei tot oktober kun je harders langs de Nederlandse kust vinden. Kies voor pieren, strekdammen, havenhoofden en kunstwerken, waar harders zich vaak ophouden. Het beste moment om ze te vangen is tijdens rustig weer, zowel bij daglicht als in het donker.

2. Gebruik de juiste uitrusting

Voor het vissen op harder is een langere werphengel, zoals een 3,60 meter lange penhengel met een testcurve van 1 lbs, ideaal. Gebruik een molen met een uitstekende slip en spoel met 25/00 nylon. Vermijd gevlochten lijn, omdat deze de dobber te snel kan laten bewegen.

3. Effectieve technieken

Kies voor stalkend vissen, waarbij je eerst de karper opzoekt en vervolgens het aas dichtbij de vis presenteert. Gebruik een vlokdobber met centraal gat of een karperpen met 2 tot 3 gram drijfvermogen. Voer met grof gemalen broodmeel en bevochtig het zodat je er plakkende voerballen van kunt maken.

4. Juiste aaskeuze

Hoewel harders ook met haring en slikzagertjes gevangen kunnen worden, is witbrood het meest effectieve aas. Gebruik een baitband om het brood op de haak te bevestigen, zodat je aanbeten niet mist. Bewaar de baitbands donker en afgesloten om vertering te voorkomen.

5. Geduld en doorzettingsvermogen

Het vangen van harders vereist geduld en doorzettingsvermogen. Wees bereid om van locatie te veranderen als het niet lukt op de eerste plek. Experimenteer met verschillende technieken en aascombinaties om de vis te verleiden.

Met de tips en technieken van Ed Stoop ben je goed voorbereid om harders te vangen aan de Nederlandse kust. Vergeet niet dat het vangen van harders tijd en geduld vergt, maar de beloning van het vangen van deze krachtige vissen is de moeite waard. Ga op pad, geniet van de natuur en beleef spannende visavonturen tijdens de zomermaanden. Veel succes!
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.