Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VIStip: 4 soorten actief karpervissen (video)

VIStip: 4 soorten actief karpervissen (video)

Nergens ter wereld vind je zo’n grote verscheidenheid aan viswater als in Nederland en bijna overal zwemt karper. Dit maakt dat je deze prachtige sportvis op vele manieren kunt belagen. In dit artikel zetten we de leukste en meest onderschatte vistechnieken voor je op een rijtje – inclusief tips, beste visgebieden en video.


Penvissen

Een pennetje dat langzaam omhoog komt of ineens onder schiet: het blijft een fantastisch gezicht. Penvissen is fun en je vist in no time heel veel water af. De kracht van het penvissen zit hem in het maken van meerdere compacte voerplekjes in de oeverzone die je een voor een afvist. Strooi dus eerst op verschillende plekjes drie tot vier handjes maïs of kikkererwten.

Door elk voerstekje daarna een half uur tot drie kwartier te bevissen, doe je op een visdag zo 8 tot 10 verschillende plekken aan. Daarbij is de kans groot dat er bij aankomst al karper op je voer ligt. Je zoekt de karper dus op in plaats van dat je de hele dag op een stoel zit te wachten tot er misschien een keer een karper voorbij komt. Tip: zorg dat je pen op het onderste hageltje zinkt, zodat je bij een aasopname een mooie opsteker krijgt.

Haarlemmermeerpolder

Penvissen kan je vrijwel overal doen. Toch leent vooral polderwater zich het beste voor deze techniek. Wat dacht je bijvoorbeeld van de talloze sloten en vaartjes in de Haarlemmermeerpolder? Hier bulkt het van de karper en het gros van de watergangen staat in de VISpas. De sloten in en rond Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Schiphol zijn vrij monotoon van aard. Mik daarom op onderbrekingen zoals duikers, bruggetjes, rietkragen en ingangen van zijslootjes. Kijk voor een video over het penvissen op www.youtube.com/sportvisserijnl (zoek op: penvissen op karper).



De methodfeeder

Deze vistechniek wordt door karpervissers gek genoeg nog altijd amper ingezet. Terwijl dat op stadsen polderwater met een leuke  arperbezetting juist een zeer goed idee is. Polderwater en parkvijvers met veel (kleine) karpers lenen zich prima voor het actieve ‘statisch’ karpervissen. Want je vist weliswaar met een zelfhaaksysteem, maar bent wel heel actief bezig als je om de 15-30 minuten op een nieuwe plek inwerpt.

Zo vis je in korte tijd veel water af. Net als met penvissen, alleen nu kun je ook grotere afstanden bereiken. Door het attractieve voer dat op de methodfeeder zit, kun je ook snel actie verwachten. Als aas zet je een miniboilie, pellet of maiskorrel op de hair. Vraag je hengelsportwinkelier naar een goed plakkend method-voertje of speciale pellets. Aan de methodfeeder – of een lichte, ‘gewone’ karperhengels – geeft karper bovendien ook mooie sport. 

Hotspots

Het voormalige Zeeuwse eiland Tholen beschikt over een goed karperbestand. In de licht brakke sloten die hier overal door de polders lopen gedijt de snoek slecht, waardoor de karper zich hier succesvol voortplant. Verwacht geen recordformaat karpers, maar een paar karpertjes vangen gedurende een paar uur methodfeederen is zeker mogelijk. Een kijkje op www. visplanner.nl of de gratis VISplanner app leert bovendien dat je hier op de meeste sloten gewoon met de VISpas terecht kunt. 



Oppervlaktevissen

De spannendste manier van karpervissen is die waarbij je aanslaat op het moment dat je een karper je drijvende aasje ziet pakken: het oppervlaktevissen. Dit doe je slechts met een haak plus brood of drijvende honden- en kattenbrokken. De truc van het oppervlaktevissen is om eerst wat drijvende hondenbrokken te strooien. De oliën en het zout die vervolgens vrijkomen, maken dat de karpers vaak al snel aan het wateroppervlak komen kijken wat daar precies voor lekkers drijft.

Werp een azende vis niet te snel aan, maar bewaar eventjes geduld totdat de karpers echt duidelijk van de brokken beginnen te snoepen. Selecteer vervolgens de vis die je graag wilt vangen. Werp je aas voorbij de vis en draai daarna heel voorzichtig wat lijn binnen. Zo schrik je de karper niet af. De gouden regel is om niet te vroeg aan te slaan, maar te wachten tot de karper zijn bek na de aasopname weer sluit. Honden- en kattenbrokken zijn te hard voor op de haak, dus die vis je in een baitband.

Helder stadswater

Elke karper in ieder watertype is aan het oppervlak te vangen. Toch geniet stilstaand water dat niet te troebel is de voorkeur – zo spot je de vis nog sneller. Karpers in stadswater krijg je over het algemeen gemakkelijker naar het oppervlak gelokt om te azen dan vissen van groot water of uit troebele polders. Plaatsen waar je binnen de bebouwde kom veel stadswater vindt en goed kunt oppervlaktevissen zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Zwolle en Arnhem. 




Stalken

Stalken’ is eigenlijk de overtreffende trap van het oppervlaktevissen. Bij deze bloedstollend spannende techniek zorg je dat je echt bovenop de karper zit en je aas recht onder de hengeltop vlakbij de bek van de vis presenteert. De kunst bij deze techniek is om de vis je aas zowat op te dringen, zonder de karper daarbij af te schrikken. Zorg dat je licht bepakt bent: hengel, landingsnet, onthaakmat en rugzak. Zo kun je met mooi voorjaarsweer kilometers oever afspeuren naar karper. Kijk goed in alle hoekjes van het water en ook strak onder de oever. Dan ga je met mooi weer gegarandeerd karpers vinden – een Polaroid zonnebril is dus een must.

Heb je karper gevonden, schat dan in welk type aas de meeste kans maakt. Hangt de vis aan het wateroppervlak, neem dan een broodkorstje of een drijvende hondenbrok. Zweeft de karper op ‘half water’, monteer dan een door midden gebroken zinkende Frolic hondenbrok in de baitband en laat deze recht onder je hengeltop op dezelfde diepte stilhangen. Scharrelt de vis onder het kantje over de bodem, dan kun je maïs, een broodpluim of een zinkende Frolic aanbieden. Je zal merken dat je het aas met een beetje behendigheid tot op 10 cm van de karperbek kunt presenteren zonder dat de vis schrikt. Zie je de karper je aas opzuigen, sla dan beheerst aan. Daarna volgt een explosieve dril!

Helder water

Voor het stalken is helder water – meer nog dan bij het oppervlaktevissen – een must. Je moet immers ook op half water of bij de bodem nog met eigen ogen kunnen zien of je aas wordt opgezogen door de karper. Een goed voorbeeld van een geschikt water voor deze bijzonder spannende manier van vissen is het grachtenstelsel van Woerden. In dit stadswater zwemt dankzij diverse SpiegelKarperProjecten een leuk bestand aan karper, het is vrij helder en staat ook nog eens vol met mooie plompenvelden. Vanaf de grachtenkades sta je ook net eventjes iets hoger, waardoor je de karper snel en goed kunt spotten. Praktisch al het water van Woerden staat in de VISpas, dus waar wacht je nog op?! 


Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.