Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

VIStip: 4 soorten werpgewichten voor strandvissen

VIStip: 4 soorten werpgewichten voor strandvissen

Het kan je als strandvisser wel eens duizelen voor wat betreft de keuze aan werpgewichten. Die zijn er in tal van soorten en maten, zodat je in vrijwel iedere situatie en alle omstandigheden een bijpassend gewichtje kunt vinden om het aas richting de horizon – en de vis – te slingeren. Om wat orde in de chaos te scheppen zetten we een aantal typen voor je op een rijtje.


Vaste ankers

Werpgewichten met vaste ankers zijn vanwege de sterke getijdenstromen in de Noordzee dikwijls een must om de onderlijn en het aas op een presenteerblaadje aan te bieden. Blijft de boel niet mooi op zijn plek liggen, dan raken de haaklijnen mogelijk in elkaar verward en vang je minder vis. Werpgewichten die aan de wandel gaan kunnen bovendien vastraken aan obstakels. Vis je op beton- of basaltblokken dan zijn stevige, vaste ankers aan te raden. Die zijn beter bestand tegen een stootje als ze in aanraking komen met de keien.

Klapankers

Een variatie op vaste ankers zijn de klapankers van gehard, roestvrij staal. Deze hebben aardig grip op de zeebodem, maar klappen weg wanneer krachtig aan de lijn wordt getrokken. Dat draait een stuk prettiger én sneller binnen. Klapankers zijn echter niet zo stevig als de vaste variant en vervormen snel bij bruusk contact met beton en basalt. Werpgewichten met klapankers zijn daarom vooral geschikt voor de strandvisserij.

Piramide

Zonder ankers, maar toch een stevige grip bij zwakke tot matige stroming? Dan komt het piramidevormig werpgewicht van pas. Dankzij de platte kanten en de puntige onderkant blijft deze goed op zijn plek liggen. Mocht ‘de piramide’ toch een keer kantelen, dan kan het opwervelend zand de in de buurt aanwezige vis triggeren om een kijkje te komen nemen. Dankzij de gestroomlijnde vorm is dit type werpgewicht een flink eind weg te zetten. Heeft de piramide een platte bovenkant, dan kan die zich bij het binnendraaien ingraven in de bodem. Met een schuine, stervormige ovenkant heb je dit probleem niet.
 

Vleugels

Een variant op de piramide is het werpgewicht met vier ‘vleugels’. Dit zwaargewicht biedt flink wat grip, zelfs als er een beste getijdenstroom loopt. Je kunt er ook iets actief mee vissen door het werpgewicht onder invloed van de stroming over de zeebodem te laten bewegen. De aerodynamische vorm zorgt niet alleen voor goede werpeigenschappen, maar maakt tevens het binnendraaien gemakkelijker doordat het gewicht vlug omhoog komt. Dat is een belangrijk voordeel als je op een stek met obstakels vist.

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.