Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

How To: Loodvrije werpgewichten maken

How To: Loodvrije werpgewichten maken

Karpervisser Gerrit Hannink (64) past zijn doe-het-zelfervaring graag toe in zijn hobby. Bijvoorbeeld met de loodvrije gewichten die hij speciaal voor het karpervissen ontwikkelde. Hoe je deze loodvervangers ook eenvoudig zélf kunt maken, legt hij je uit in dit artikel.

Benodigdheden

  • Tweezijdige mal met scharnier
  • Pinnetje of buisje om een doorgang in het gewicht te maken
  • Vaseline
  • RVS kogeltjes van 1 millimeter
  • Weegschaaltje
  • Epoxy & harder
  • Autolak
  • Plastic of papieren bekertjes
  • Roerstaafje


Stap 1

Vet beide delen van de mal grondig in met vaseline met behulp van een kwastje, zodat het gewicht op het eind – na het uitharden – makkelijk loskomt en niet in de mal blijft plakken. Zo blijft de gietvorm ook langer heel.


Stap 2 


Weeg in een klein bekertje de juiste hoeveelheid kogeltjes af. De gewichten die Gerrit maakt variëren van 30 tot 180 gram. Bedenk dat het totaalgewicht een optelsom is van de kogeltjes én de epoxy, dus weeg die laatstgenoemde ook zorgvuldig af.

Stap 3Meng de epoxy, de harder en een paar druppels autolak in een bekertje met behulp van een roerstaafje.

Stap 4Giet 80% van het epoxymengsel in een bekertje samen met de kogeltjes en meng het geheel.

Stap 5Giet een piepklein beetje epoxymengsel in de mal zodat alle uitsteeksels van de gietvorm zijn gevuld. Vul de mal vervolgens tot de rand aan met het mengsel van de epoxy en de kogeltjes. Druk beide delen van de mal snel op elkaar met het pinnetje voor de lijnopening ertussen. Omdat het pinnetje een vaste diameter heeft passen zowel Gerrit’s wartel- als inline-systemen op de gewichten. Op www.loodvrijkarpervissen.nl vind je er voorbeelden van.

Stap 6


Span elastiekjes om de mal zodat hij dichtgeklemd blijft, zet hem rechtop en giet het resterende epoxymengsel er van boven in zodat alle lucht eruit is. Laat de vorm een paar uur uitharden. Afhankelijk van de gekozen epoxy bedraagt dit meestal twee of vijf uur. Open de mal, haal het gewicht eruit en verwijder met een mesje de harde epoxybraampjes. Sla tot slot met een hamertje het pinnetje eruit.

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.