Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gesloten tijden: zo zit het (video)

Gesloten tijden: zo zit het (video)

Over de gesloten tijden voor snoek en kunstaas bestaat nogal eens verwarring. Dit omdat ze elkaar grotendeels verlappen, maar niet helemáál gelijk lopen – terwijl het in beide gevallen om roofvis gaat. Hoe zit het nu precies?

De algemene gesloten tijd voor kunstaas loopt van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. In die periode is het verboden om in het Nederlandse binnenwater te vissen met alle soorten kunstaas (uitgezonderd kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm).

Ook voor een aantal vissoorten – waaronder baars en snoekbaars – geldt deze periode een gesloten tijd. Vang je in die periode toch zo’n soort, dan moet je die met de grootst mogelijke zorgvuldigheid behandelen en direct terugzetten in hetzelfde water. Check de uitlegvideo:Direct terugzetten

De gesloten tijd voor snoek loopt van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei en begint dus een maand eerder dan die voor andere roofvis. Daardoor ontstaat nog wel eens verwarring. Als je in maart immers wél gewoon met kunstaas of een dood visje mag vissen, hoe sluit je dan snoekvangsten uit?

Wat de wet in feite bedoelt is dat je in maart in Nederland gewoon op roofvis mag vissen – ook op snoek – maar áls je in die maand een snoek vangt, dan dien je die direct terug te zetten in hetzelfde water.

Op grond van de algemene voorwaarden bij de VISpas moet snoek in Nederland sowieso vrijwel overal het hele jaar door direct worden teruggezet. Juist dankzij die regel zwemmen in ons land zoveel prachtige, grote snoeken rond.
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.